Dette bør du tenke på ved valg av vinduer

 

I dag er ikke vinduet bare et vindu. Vindusteknologien har kommet langt, og dette gir svært mange muligheter til deg som skal bytte ut dine vinduer. Du kan i stor grad finne vinduer som dekker alle dine behov og ønsker. Samtidig blir det mer å sette seg inn i før du kan ta et godt og riktig valg.

Går du med planer om å skifte vinduer i din eksisterende bolig eller trenger nye vinduer til en ny bolig? Vinduer er ikke noe vi skifter annethvert år, og det vil derfor lønne seg å ta en gjennomgang av alternativene som finnes. Her gir vi deg en oversikt over noe av det som er verdt å tenke på. 

 

Vinduets grunnleggende funksjoner

Et vindu har noen grunnleggende funksjoner, som det alltid skal oppfylle. Vinduet skal:

  • slippe inn mest mulig lys
  • beholde mest mulig varme inne i boligen
  • redusere behovet for oppvarming
  • reflektere solstråling for å forhindre overoppvarming
  • gi god varmekomfort
  • være sikkert i bruk

 

Tenk over både behov og budsjett

At vinduer kan dekke et så bredt spekter av behov, gjør at de også kommer i svært ulike prisklasser. Det kan derfor lønne seg å ha en viss formening om din budsjettramme. Samtidig burde du ta en vurdering av hvilke ønsker og behov du har. Finn ut hva du ikke kan klare deg uten og hva som hadde vært fint å ha. Vi anbefaler alltid å sette høy isolasjonsevne som en prioritet. Deretter vil forhold knyttet til beliggenhet og omgivelser legge noen føringer. 

Husk at vinduet er en investering som skal vare i lang tid. Ta derfor valg du vil være fornøyd med på sikt.

 

Nytt vindu på barnerom

 

Velg hensiktsmessig åpningsløsning

Et av de mest betydningsfulle valgene du tar når du skal kjøpe vinduer, er hvilken åpningsløsning du går for. Dette vil nemlig ha alt å si for vinduets funksjonalitet. Velger du et vindu som er innadslående eller med sidesving, gjør du jobben med vindusvask enklere for deg selv. Dette er fordi disse kan svinges 180 grader vertikalt, slik at utvendig vask kan utføres fra inne i boligen. 

Det finnes imidlertid flere alternativer, og blant annet plassering og størrelse på vinduet vil avgjøre hvilken løsning som lønner seg. Forhør deg gjerne med byggmester eller forhandler for gode råd.

Husk også på at vinduet burde ha sikring. Dette er noe vi anbefaler uansett om du har barn eller ikke. Sikringen vil redusere risikoen for at noen faller ut av vinduet, men gjør det også mulig å lufte uten at vinduet blåser opp.

 

Mange muligheter når det gjelder glassvalg

De siste årene har glasset på vinduet fått stadig flere potensielle egenskaper. Ved å velge riktige glass til din bolig, kan du øke trivsel og komfort.

Bor du midt i sentrum, kan støydempende glass på vinduet være en nødvendighet. På fasader med mye solskinn, kan derimot soldempende glass gi økt bokomfort. Mange ønsker å bruke minst mulig tid på vedlikehold av vinduene, og da vil selvrensende glass være et godt alternativ. Husk at det også er mulig å velge ulikt glass til ulike rom. Her er det gode muligheter for skreddersøm. 

En av de viktigste faktorene ved valg av glass, er vinduets U-verdi. Denne viser hvor godt isolert vinduet er. Den generelle anbefalingen er en U-verdi på mindre enn 1,0, eller under 0,8 for å oppfylle passivhusstandarden. Les mer om U-verdi her.

 

Estetiske faktorer er også betydningsfulle

Selv om vinduene først og fremst skal fylle en praktisk funksjon, skal vi ikke legge skjul på at også det estetiske spiller en viktig rolle. Tenk derfor på at du skal velge vinduer som står i stil med boligen, din personlige smak og eventuelt også nærliggende bebyggelse. Her er det viktig å ta stilling til blant annet:

  • hvilken farge du ønsker på vinduene
  • hvorvidt du ønsker sprosser på vinduene, og isåfall om disse skal være pålimte, utenpåliggende eller dekorsprosser
  • hva slags vrider du ønsker

 

Søk råd hos en dyktig vindusentreprenør

Du kan undersøke mye på egenhånd, men ofte vil det også spare deg for mye tid og grubling å søke råd hos en spesialist. Vi i H-Vinduet Fjerdingstad har drevet med vindusproduksjon i flere tiår, og leverer vinduer til forhandlere over hele landet. Finn din nærmeste forhandler her eller kontakt oss på e-post eller telefon dersom du har spørsmål.