Godt vedlikehold forlenger vinduenes levetid

 

Alle vinduer trenger jevnlig vedlikehold, enten du nylig har skiftet ut vinduene dine eller har hatt dem i over et tiår. Vinduer i tre trenger som regel behandling med beis og maling med noen års mellomrom, slik at de holder seg pene og motstandsdyktige mot vær og vind. I tillegg er regelmessig vedlikehold viktig for å opprettholde vinduenes funksjonalitet. 

Vi ønsker at våre kunder skal kunne være fornøyd med vinduene og dørene vi produserer i lengst mulig tid. Med gode rutiner for vedlikehold kan du forlenge levetiden betraktelig, samtidig som jobben ikke trenger å bli så omfattende hver gang. 

 

Gjør det til en vane å sjekke behovet for vedlikehold når våren kommer

Hvor mye og hvor ofte dine dører og vinduer trenger vedlikehold vil avhenge av plassering, hvordan de er behandlet og eventuelle tilvalg som har til hensikt å redusere vedlikeholdsbehovet. Som en hovedregel anbefaler vi at du gjør det til en vane å etterse vedlikeholdet av dører og vinduer hvert år når våren kommer. Sjekk da at alt fungerer som det skal og ikke har tatt skade av været, samtidig som du vasker bort skitt og smuss fra karmer, beslag og glass. 

Vi anbefaler at beslag, mekanismer og andre bevegelige deler smøres eller oljes årlig, slik at funksjonaliteten opprettholdes. Skader og slitasje, for eksempel maling som flasser eller buler og fuktskader, burde utbedres så fort det oppdages. Dette vil gjøre utbedringen mindre omfattende og forebygge ytterligere skader.

 

Værutsatte vinduer må etterbehandles

Treverk vil alltid være sårbart for vær og vind, og selv vinduer som er oljet, malt eller beiset vil måtte vedlikeholdes. Det er derimot ikke sikkert at du trenger å etterbehandle dem så ofte. Vinduer og dører med en skjermet plassering kan gjerne klare seg i 6–7 år mellom hver beising eller maling. På en værutsatt vegg må det normalt etterbehandles etter 3–5 år.

Ønsker du ikke å bruke tid på maling eller beising er det aluminiumsbekledde vinduer og dører du skal gå for. Les mer om fordelene med dette her.

 

Når burde jeg bytte ut vinduene mine?

Dagens vinduer er laget for å vare, og er du flink med vedlikeholdet kan du fint ha de nye vinduene dine i flere tiår fremover. Har du eldre vinduer og lurer på om disse snart er modne for en utskiftning kan du se etter følgende tegn:

  • de nærmer seg 20 års alder

  • de er punktert

  • du opplever mye trekk fra vinduet

  • de har råteskader

  • det dugger innvendig eller mellom glassene

  • de inneholder miljøgiften PCB

Les mer om når det er på tide å skifte ut vinduene her.

 

Aluminiumskledning reduserer vedlikeholdsbehovet

Som nevnt er aluminiumsbekledde trevinduer tingen for deg som ønsker trevinduets kvalitet og sjarm, men helst vil slippe vedlikeholdet som normalt følger med. Husk likevel på at ingenting er helt vedlikeholdsfritt. Selv om du slipper å bruke tid på maling og beising, burde du fremdeles ta en årlig kontroll av vinduene, med inspeksjon, smøring og overfladisk rengjøring. 

 

Få gode råd om vedlikehold fra din vindusforhandler

Enten du har nye eller eldre vinduer er det aldri for sent å forbedre vedlikeholdsrutinene. Har du spørsmål om hvordan du best tar vare på dine vinduer kan du søke råd hos din vindusforhandler. Da vil du få tilpassede råd om produkter og fremgangsmåte for ditt hus eller hytte, og den nødvendige kunnskapen for å ta vare på dine dører og vinduer på best mulig måte.

Har du spørsmål til oss kan du ta kontakt på telefon 32 25 16 00 eller e-post. Din nærmeste forhandler av våre produkter finner du her.