Dugg på vinduene? Dette bør du vite

 

Dugg på vinduene er noe mange opplever fra tid til annen, og spesielt på våren og høsten er dette et vanlig irritasjonsmoment. Dugg på vinduet kan være et problem – men i mange tilfeller er dette simpelthen et kvalitetstegn! Det er riktignok flere ting du kan gjøre for å bli kvitt duggen.

 

Hvorfor oppstår dugg på vinduene?

Dugg, eller kondens, oppstår når luft som er varm og fuktig møter en kaldere flate. På vinduer kan kondens oppstå både på innsiden og utsiden, samt mellom glassene. 

 

Dugg på vindu kan ha ulike årsaker:

  • Dugg på innsiden av glasset skyldes trolig inneklimaet i boligen
  • Dugg mellom glassene skyldes at forseglingen rundt glassene er utett, og glasset må skiftes
  • Dugg på utsiden av glasset betyr bare at du har godt isolerte vinduer

 

Dugg på utsiden av vinduet er svært vanlig

På våren og høsten er det høy luftfuktighet på natten og i morgentimene, og da er utvendig kondens noe vi ser mye til. Vi får mange telefoner fra frustrerte kunder som ikke kan se ut fordi det er dugg på vinduene. Mange tror det er noe feil med vinduene deres, men dette er som regel ikke tilfellet! 

 

Derfor får du utvendig dugg på vindu

Kondens utvendig oppstår når det det ytre glasset nedkjøles om natten, samtidig som det er høy luftfuktighet ute. Det finnes mange ulike vindustyper, og kondens kan oppstå uansett hva slags vindu du har. Det kan bli dugg på vindu med både 2- og 3-lags glass, men det er størst sjanse for dette dersom du har 3-lags glass.

Det blir gjerne utvendig dugg på vinduer som er nye og har lav U-verdi – hvilket vil si at de isolerer godt. Så kondens utenpå vinduene er egentlig et tegn på at du har gode vinduer! Her kan du lese mer om hva som menes med U-verdi.

 

Kan dugg på utsiden av vindu unngås?

Du har mindre risiko for å få utvendig kondens dersom vinduet avskjermes. Dette kan være med takutstikk, markiser, vegetasjon og lignende. Om vinduet er tilbaketrukket, fungerer dette også som avskjerming.

 

Innvendig kondens: slik blir du kvitt den

Fordi vindusglassene normalt er det kjøligste punktet i rommet, kan det dannes dugg på glasset innvendig dersom forholdene ligger til rette. Som regel skyldes innvendig dugg faktorer knyttet til inneklimaet, som høy luftfuktighet, dårligventilasjon og mangel på regelmessig utlufting. Når varm og fuktig luft møter det kalde glasset, blir det kondens.

 

Ved å finne ut hva som er problemet i boligen din, kan duggdannelsen avhjelpes. Noen tiltak som kan gjøres for å redusere innvendig dugg er:

  • Ha en varmekilde under vinduet, slik at varm luft stiger opp til vinduet og øker overflatetemperaturen
  • Unngå å bruke luftfukter overdrevent
  • Benytt eget rom til vask og tørking av klær

 

Skal du skifte ut vinduene?

H-vinduet Fjerdingstad har levert vinduer av høy kvalitet i mer enn 70 år. I tillegg til et bredt spekter av vinduer, har vi også et godt utvalg av terrassedører. På bestilling skreddersyr vi produktenes utseende og funksjonalitet. Vi er medlem av Norsk Dør- og Vinduskontroll (NDVK), og kan garantere at våre produkter tilfredsstiller strenge krav blant annet til stabilitet, styrke, regn- og vindtetthet.

 

Forhandlernettet vårt strekker seg gjennom hele landet – her finner du oversikt over alle våre forhandlere.

 

Dersom du har spørsmål om produktene våre, kan du ringe oss på 32 25 16 00 eller sende en e-post til firmapost@fjerdingstad.no.

 

Foto: Johnér Bildbyrå