Vedlikehold av vinduer og balkongdører

 

Med riktig vedlikehold får du vinduer og balkongdører som holder seg flotte, år etter år. Men hvor ofte er vedlikehold nødvendig? Og hvordan skal du gjøre det? I denne artikkelen får du nyttige tips til neste gang du skal vaske, male og gjøre annet vedlikehold på vinduene og balkongdørene dine.

 

HVOR OFTE TRENGER VINDUENE VEDLIKEHOLD?

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor regelmessig du bør utføre vedlikehold av vinduer og terrasse- eller balkongdører. Et vindu som er utsatt for vær og vind kan ha behov for vedlikehold årlig, mens et skjermet vindu kanskje ikke trenger vedlikehold på mange år. Også farge spiller inn; sorte vinduer trenger oftere maling enn vinduer i andre farger. Dessuten finnes det aluminiumsbekledde vinduer og balkongdører, som krever betraktelig mindre vedlikehold enn andre produkter.

Den enkleste måten å vite om vinduene dine trenger vedlikehold, er å gjøre en inspeksjon. Ser vinduene litt slitne ut? Eller er kanskje terrassedørene trege? Ja, da er det bare å finne frem det du trenger av såpe, maling eller olje.

 

TIPS TIL VASK AV GLASSFLATER

Et av leddene i godt vedlikehold er å sørge for å gi vinduene og balkongdørene en grundig vask. Mange liker å ta dette som en del av rundvasken i sommerhalvåret. Følg med på værmeldingen og legg vindusvasken til en finværsdag, så blir det en hyggelig affære!

Til vasken kan du bruke vanlig såpe, klut og gumminal. Bruk gjerne såpemidler som er milde.

 

Her er noen gode tips til vindusvasken:

● Sørg for å behandle vinduet varsomt, slik at du unngår riper.

● Er det rester etter etiketter på glasset? Bløt dem opp med vann, og bland eventuelt inn litt zalo eller salmiakk. Du kan også bruke sitrusspray.

● Ta en ekstra kikk på vinduene og terrassedørene når du vasker. Kanskje oppdager du skader som bør tas tak i.

 

SKAL DU MALE VINDUENE OG BALKONGDØRENE?

Litt beis/maling frisker opp vinduer og terrassedører på 1-2-3. Her er det viktig at du bruker et diffusjonsåpent produkt som slipper ut fuktighet. I noen tilfeller må man skrape vinduet helt ned før man maler på nytt, og da trenger man kanskje også trebeskyttelse. 

Vi anbefaler at du henvender deg til en fargehandel for hjelp til å velge riktig type maling eller beis til vinduet eller terrassedøren din. Der kan du også få gode råd til selve male- eller beisejobben.

 

Slik gjør du det

Sørg for at treverket er tørt før du begynner arbeidet. Dersom det er avflasset gammel maling, fjernes dette med en liten skrape.
Vi anbefaler å påføre middel som beskytter mot sopp og råte.
Dersom treverket er ubehandlet, bør du grunne. Sørg for å også dekke skjøter og endeved på karmer og lister godt med grunningen.
Påfør til slutt to eller tre malingsstrøk. Ha gjerne ekstra mye på vinduets nedre del og underkarm.

Det er svært viktig å unngå malingssøl på luftesperre, glideskinner og tetningslist. Det vil kunne sette dem ut av funksjon.

 

SMØRING AV BEVEGELIGE DELER

Er vriderne trege? Dette kan være irriterende, men kanskje er det bare litt smøring som skal til! Ved å smøre eller olje de bevegelige delene på vinduene eller balkongdørene, sikrer du smidig åpning og lukking – uten knirkelyder. Bruk rikelig med produkt når du gjør dette.

Her finner du en video som viser deg hvordan du skal smøre espagnoletten, som er låsemekanismen på balkongdøren.

 

GLEM IKKE TERSKELEN!

Dersom du har terskel bestående av aluminium og oljet eik, kreves det ikke spesielt vedlikehold. Har du derimot heltre eiketerskel, bør du olje denne 1-2 ganger i året. Bruk da vannavvisende olje egnet til behandling av edeltre utendørs.

 

SPØRSMÅL OM VEDLIKEHOLD AV BALKONGDØRER OG VINDUER?

Vi i H-vinduet Fjerdingstad har lang erfaring som leverandør av vinduer og balkongdører. Vårt forhandlernett strekker seg gjennom hele Norge – en oversikt over alle forhandlerne våre finner du her. Vi anbefaler at du kontakter din forhandler dersom du har spørsmål om hvordan du best kan vedlikeholde dine vinduer eller dører.

 

Ønsker du å snakke med oss? Du kan nå oss ved å ringe 32 25 16 00 eller sende en e-post til firmapost@fjerdingstad.no.

 

Foto: Johnér Bildbyrå