Sprosser – gir boligen det rette særpreg

 

Sprosser kan totalforandre det estetiske elementet vinduene tilfører boligen. Med utallige valgmuligheter når det kommer til inndeling av vinduet gir sprossene deg en unik mulighet til å sette særpreg på hus eller hytte.

Når du bestiller vinduer fra oss kan du velge fra et bredt utvalg sprosser, eller du kan velge å ikke ha sprosser i det hele tatt. Uansett tar du et stilmessig valg som vil ha innvirkning på boligens totale uttrykk.

 

Sprosser tilpasset byggestil

Sprosser er en trend som aldri forsvinner. I klassiske boliger ser mange det nærmest som en selvfølge at vinduene skal ha sprosser, men det er også mange som velger sprosser for å gi sin moderne bolig en mer tradisjonell karakter. De mange valgmulighetene som har kommet med årene har nok mye av æren for sprossenes vedvarende populæritet.  

Hvilken byggestil boligen din er i, vil legge noen føringer for om du burde velge sprosser når du skifter ut vinduene dine, og eventuelt hvilken type du skal gå for. Så lenge boligen opprinnelig har hatt sprosser på vinduene, vil det som regel være å anbefale at du viderefører dette. Samtidig står du naturligvis fritt til å velge en annen type sprosser, for eksempel å gå fra gjennomgående til utenpåliggende sprosser for å forenkle vindusvasken. Kanskje er det også ønskelig å plassere sprossene på en annen måte enn slik det opprinnelig var.

Les også: «Skreddersydde vindusløsninger».

 

Gjennomgående sprosser – den tradisjonelle sprossetypen

Gjennomgående sprosser er på mange måter den tradisjonelle sprossetypen. De går, som navnet tilsier, hele veien gjennom glasset, slik at vindusflaten deles opp i mindre, individuelle ruter. Når du velger gjennomgående sprosser, bygges dette inn i konstruksjonen under produksjonen av vinduet. Det betyr at du har muligheten til å velge akkurat den sammensetningen og inndelingen du ønsker – og mulighetene er mange.

Mange som bor i områder med hardt vær og vind velger gjennomgående sprosser for å styrke vinduenes konstruksjon. Ofte vil imidlertid denne typen sprosser gi en dårligere u-verdi.

 

Utenpåliggende klipssprosser – letter vedlikeholdet

Utenpåliggende klipssprosser gir deg på mange måter det beste av flere verdener, og er den mest brukte sprossetypen i dag. Disse sprossene festes på utsiden av glasset med klips, og lar deg velge det utseendet og inndelingen på vinduet som passer med stilen på boligen din. Samtidig har du fordelen av at sprossene enkelt kan fjernes fra vinduet, noe som letter renholdet betraktelig. Sprossene kan leveres med klips i enden eller som en hel ramme som klipses på. Sprosserammen har en ytre kant og gjør lysåpningen noe begrenset.

Med moderne produksjonsteknikker er det i dag svært vanskelig å avsløre at sprossene ikke er bygget inn i vinduet. Utenpåliggende sprosser har heller ingen innvirkning på vinduenes isolasjonsevne. Dermed kan du få sprosser på vinduene selv om du ønsker vinduer med passivhusstandard.

 

Dekorsprosser – pålimte sprosser i ulike utførelser

Dekorsprosser er sprosser i aluminium eller tre som limes rett på glasset. Vi har ulike typer dekorsprosser og de fleste gir deg valget mellom utvalgte bredder. 

 • Kitt dekorsprosse
  Aluminiumssprosse som limes på innvendig på glasset, mellom glasset og på utsiden av glasset.

 • Wienersprosse
  Aluminiumssprosse som ligger mellom glassene. Fordelen med Wienersprossen er at vinduene blir enkle å rengjøre. 

 • Kittsprosse
  Aluminiumssprosse som limes på innsiden og utsiden av det ytterste vindusglasset. På innsiden av glasset vil det ikke sitte noen sprosse.

 • Wiedenskisprosse
  Wiedenski-sprossen er en type kitt-/dekorsprosse, der det limes sprosser i tre innvendig, en imellom glasset og en sprosse i aluminium utvendig. Den utvendige sprossen kan leveres i tre på forespørsel. Denne typen finnes kun i 28 mm.

Kontakt din nærmeste forhandler mer informasjon

Hvis du ønsker sprosser på dine nye vinduer, vil det lønne seg å ta kontakt med en spesialist. Din vindusforhandler kan hjelpe deg med å ta rede på hvilken type sprosser som vil passe beliggenheten og karakteren på din bolig eller hytte, og vil bistå med bestilling. 

Har du spørsmål til oss kan du sende oss en e-post. Din nærmeste forhandler av våre produkter finner du her.