Funksjonsglass - vinduer

Funksjonsglass - vinduer

Velg rett glass til ditt behov


Et vindu er ikke bare et vindu. Ved å velge riktig glass for dine behov kan du få lavere strømregninger, bedre inneklima eller slippe vindusvasken. For deg som bor i byen kan du få støydempende vinduer og sikkerhetsglass beskytter deg mot innbrudd og hærverk. 

Det er mange alternativer å velge mellom, og lurt å orientere seg grundig om de ulike fordelene du kan oppnå ved å velge rett glass til vinduene i din bolig. 

Det er nyttig å merke seg at alle typer glass har en eller annen form for fargetone, avhengig av glassets funksjon. 

 

Energiglass hindrer varmetap 

Et energibesparende glass slipper varmestrålene inn, og hindrer en del fra å slippe ut. Denne typen glass har en lav u-verdi, som er et mål på hvor godt isolert vinduet er. Desto lavere u-verdi, jo bedre varmeisolert er vinduet. Enova anbefaler en u-verdi på 1,0 eller lavere. Eldre vinduer med dårlig isolasjon kan stå for så mye som 40 % av boligens samlede varmetap, dette utgjør mye for strømregningen. 

 

Sol- og varmeregulerende glass

Sol- og varmeregulerende glass reduserer varme og sollys som slipper inn i boligen, uten at det går på bekostning av utsikten. Glassene kan stoppe opptil 75 % av varmen fra solstrålene og krever ingen vedlikehold. Solglassene har behagelige fargetoner, de fleste samme tone som vanlig glass. 

 

UV-glass hindrer falming

Solstråler har en lei tendens til å bleke møbler, tapet og annet inventar. Med glass med UV-filter fjernes 98 % strålene. Denne type glass har bedre lyddemping enn vanlig energiglass. UV-glassene fungerer også som et ensidig sikkerhetsglass, som er både innbruddshemmende og minsker sjansen for personskader ved uhell. 

 

Vinduene som vasker seg selv

Bioclean er et selvrensende glass som har et belegg som legges på glasset, dette gjør at skitt og smuss løses opp av UV-stråler og skylles deretter vekk av regnet. I perioder uten nedbør kan du selvsagt hjelpe til med hageslangen. Denne typen glass egner seg godt på steder det er vanskelig å komme til.

Glassene kan vaskes med myk klut og lunkent såpevann, men det er ikke nødvendig. Bruk derimot aldri nal og silikonbaserte produkter på et selvrensende vindu, det kan skade belegget. 

 

Støydempende vindusglass 

Støydempende glass egner seg godt i områder med mye trafikk eller annen støy utenfra. Antall lag og tykkelsen på glasset påvirker graden av støydemping et vindu vil gi. Også avstanden mellom lagene med glass har noe å si for effekten. Støyreduserende glass kan kombineres med alle andre typer funksjonsglass. 

 

Ornamentglass hindrer innsyn

Ornamentglass kommer i en rekke ulike mønstre og farger. De fleste hindrer innsyn helt, men alle slipper inn lys. 

Her kan du se en oversikt over alle typer ornamentglass vi kan levere

 

Glass som ikke dugger

Skjerpede energikrav setter krav til lavere u-verdi på vinduer. Dette kan føre til mer utvendig kondens, noe som merkes spesielt godt vår og høst, med høy luftfuktighet, lite vind og kaldt vær. Anti-dugg glass er derfor et godt valg som reduserer forekomsten av frost, damp og dugg. Merk at silikonbaserte produkter og nal ikke må brukes på denne typen glass. 

 

Sikkerhetsglass for ekstra trygghet

Sikkerhetsglass forsinker et innbrudd og minsker sjansen for personskader. Det finnes to forskjellige typer å velge mellom, herdet eller laminert glass. Et herdet glass knuser ikke, men granulerer i små biter. Knuser et laminert glass, vil alle glassbitene feste seg til folien glasset er laminert med. Folien er også svært sterk, noe som gjør at et innbrudd vil ta lengre tid, og man trenger verktøy for å kunne bryte gjennom. Antall lag med glass og laminat avgjør styrken på vinduet. 

 

Krav til planhet ved bruk av sikkerhetsglass 

Under herdingsprosessen er det nesten umulig å unngå at glasset får en svak bøy. Dette bestemmes av tykkelsen på glasset og forholdet mellom høyden og bredden. 

Bøyen defineres på to måter: 

1. Bøying over glasselementets lengde. Bøying over lengden skal ikke overskride 3 mm pr. l.m.

2. "Lokal bøy" skal være mindre enn 0,5 mm målt over en lengde på 300 mm hvor som helst på ruten.

Disse toleransene gjelder for floatglass. For andre glasstyper, og særlig belagt glass, kan avvikene være større.

 

Glass 800 meter over havet må trykkutjevnes 

Dersom glassene skal monteres høyere enn 800 meter over havet må de trykkutjevnes for å forhindre at de sprekker. Dette skyldes høydeforskjell mellom produksjon- og monteringssted. Oppgi alltid dette ved bestilling. 

 

Når må jeg skifte glass i vinduene mine? 

Eldre vinduer gir større varmetap, høyere strømutgifter og et dårlig inneklima. Opptil 40 % av varmetap i en bolig kan skyldes dårlige vinduer. Dersom vinduene dine er eldre enn 20 år, kan det være lurt å vurdere en utskiftning. Andre grunner til å skifte vinduer er om de er punktert, har råteskader, det trekker eller dugger mellom glassene. 

Også alle vinduer som har isolerglasslim bør byttes ut, da de inneholder miljøgiften PCB. 

 

Trenger du hjelp til å velge glass til dine behov? 

Har du spørsmål rundt valg av glass til vindu? Ta kontakt med din nærmeste forhandler eller ring oss på telefon 32 25 16 00. Du kan også sende en mail til firmapost@fjerdingstad.no.