Slik tar du mål av vindu

 

Når du skal bestille nye vinduer eller dører til din bolig eller hytte, er det viktig at vitale mål både tas og oppgis på riktig måte. Ved å oppgi riktige og nøyaktige mål kan du være sikker på at du får levert produkter i riktig størrelse, og du unngår å måtte vente ytterligere noen uker på en ny bestilling fordi det ikke ble riktig første gang.

Er vinduene i tillegg bestilt etter mål, er det ikke mulig å returnere ved en eventuell feilbestilling. Sett deg derfor godt inn i hvordan du tar mål til dine nye vinduer eller dører, så sparer du deg selv for ekstra jobb og frustrasjon.

 

Slik går du frem når du skal måle opp

Mål for vinduer og dører oppgis alltid i bredde x høyde, og det er derfor dette du trenger å måle opp når du skal i gang med en utskiftning. Du skal alltid ta det vi kaller yttermål karm eller utvendige karmmål. Det vil si at du måler fra ytterkarm til ytterkarm på vinduet eller døren, for å finne ut nøyaktig hvor stor plass vinduskonstruksjonen tar i veggen. For å få helt presise mål vil det ofte være nødvendig å fjerne eventuelt listverk før du begynner å måle.

Vi anbefaler alltid at du måler opp bredden først, deretter høyden. Dette er rett og slett fordi målene oppgis i bredde x høyde, og ved å måle og notere i denne rekkefølgen unngår du å forveksle målene når du sender inn bestillingen din. 

 

Slik angir du åpningsretning på dør eller vindu

Dersom du skal bestille dører eller sidehengslede vinduer vil det også være nødvendig å oppgi om åpningsretning er til høyre eller venstre. På utadslående produkter finner du åpningsretningen ved å stå på utsiden og se hvilken side hengslene sitter på eller hvilken retning vinduet eller døren åpnes til. På innadslående produkter gjelder det samme sett fra innsiden. 

Har du for eksempel et vindu som åpnes utover med hengslene på høyre side og vinduet åpnes mot høyre, er åpningsretningen høyre utadslående.

Skal du bestille balkongdør må du også oppgi brystningshøyde. Det måler du innenfra, og du måler fra underkant av terskel til nedre kant av synlig glass. 

 

Oppmåling når du ikke har vinduer å måle etter

Ofte når man skal bestille nye vinduer vil man ha eksisterende vinduer å måle etter, men det er ikke alltid at dette er tilfellet. Dersom du bygger nytt eller av andre årsaker bare har et hull i veggen, tar du det som kalles hullmål. Da måler du opp bredden og høyden på åpningen der vinduet skal sitte. Trekk deretter fra to–tre centimeter på hvert av målene for å ta høyde for plass til isolasjon og eventuell korrigering for skjevhet dersom det er snakk om et eldre, rehabilitert hus.

Er det snakk om rehabilitering vil det dessuten lønne seg å måle opp på flere steder for å avdekke eventuelle skjevheter eller avvik i konstruksjonen. 

 

Vi leverer vinduer etter mål

Vi i H-vinduet Fjerdingstad  produserer vinduene våre i egen fabrikk, og leverer både standard størrelser og vinduer etter mål. Så lenge ditt vindu er målt opp på riktig måte, sørger vi for at du får akkurat de vinduene du trenger. 

Vi er spesialist på ulike byggestiler, så i tillegg til å levere produkter i riktig størrelse hjelper vi deg også med å få vinduer og balkongdører som passer perfekt til din bolig. Selv om denne oppmålingsguiden i hovedsak tar for seg firkantede vinduer, kan vi også levere f.eks runde eller buede vinduer. 

Les også: «Skreddersydde vindusløsninger».

 

Har du spørsmål om oppmåling?

Har du spørsmål om oppmåling og bestilling av våre produkter? Vi har forhandlere over hele landet. Disse har høy kompetanse på alt vi kan produsere, og hjelper deg å finne frem til riktige vinduer og mål.

Finn din nærmeste forhandler her.